Mangalitzaen
Mangalitza-grisen bliver også kaldt den ungarske uldgris, da den har en tyk, krøllet pels.
Sådan smager Mangalitza-kødet:
Det er ikke for sjov, at nogle kalder Mangalitzaen for grisens "kobekød". Kødet har nemlig markant mere fedtmarmorering, end man ellers ser i grisekød. Ligesom kødet er langt mørkere, end mange er vant til.
Men man skal ikke blive forskrækket over Mangalitzaens fedtlag. Fedtet fungerer nemlig langt hen ad vejen som i tilfældet med kobeoksekød, det vil sige, at fedtet bidrager med en intens umamismag til kødet. Og kødet opleves ualmindeligt saftigt, når det integrerede fedt springer i munden. Mangalitza-kødet har en dyb smag, der i nogle udskæringer (fx kotelet) næsten kan forveksles med smagen af oksekød.
Mangalitza-grisen er ofte blevet kaldt verdens bedste grisekød, og kan let tåle en sammenligning med Iberico-grisekød, bl.a. fordi Mangalitza-kødet har en unik balance mellem syre og sødme.
Vores Mangalitzagrise går ude året rundt og får masser af bevægelse, hvilket bidrager til det mørke, marmorerede og smagfulde kød. Grisene fodres med naturligt foder, der ofte er recirkuleret mask, et restproduktet fra Herslev Bryghus' ølbrygning, og klid, et restprodukt fra Østagergårds mølleri.